PORADY. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów po zimie?

  • 17.03.2019, 21:21 (aktualizacja 17.03.2019 21:33)
  • (avicenna)
PORADY. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów po zimie? Archiwum
Kończy się zima, w czasie której mała ilość ruchu i większy apetyt poszerzyły naszą sylwetkę. Jednym z pomysłów na oczyszczenie organizmu jest dieta kapuściana.

Ma ona bardzo wiele zalet – jest prosta w przygotowaniu i tania, a w dodatku niezwykle zdrowa. Jej minusem jest monotonia, ale i z tym można sobie poradzić. Wystarczą 3 dni.


Dietę kapuścianą stosuje się, gdy chcemy pozbyć się nadmiaru wody i toksyn. Na szczęście kapusta to warzywo, które jest bardzo zdrowe i bogate w wartościowe witaminy i minerały. Ma tyle witaminy C, co cytryna, a do tego zawiera wapń, magnez, potas, żelazo i kwas foliowy. Jest tez bogata w witaminy: A, D, E, K i rutynę. Ponadto jest wyjątkowo niskokaloryczna.

Opiera się ona na ugotowaniu zupy-kremu. Jest ona smaczna, ale spożywanie jej przez kilka dni staje się monotonne. Należy więc wzbogacać ją różnymi przyprawami. Ważne, by miały one wyrazisty smak. Do zupy nie powinno się właściwie dodawać soli, ale nie jest to niezbędne. Jako przyprawy można użyć sosu sojowego, który nada jej nutę orientalizmu. Kolejne porcje można wzbogacić pieprzem Cayenne, curry lub chili. Danie można zamrozić, by nie zmuszać się do zbyt częstego gotowania.

A oto przepis na kilkulitrowy garnek zupy kapuścianej.
• 1 główka kapusty
• 2 papryki
• 2 cebule
• 1 seler naciowy
• 4 pomidory
• 2 ząbki czosnku
• 1 bulwa kopru włoskiego
• 2 liście laurowe
• 5 ziarenek ziela angielskiego
• 2 łyżeczki ziół prowansalskich
• natka pietruszki
• 2 łyżki oliwy
• sól
• pieprz

Kapustę (np. włoską) pokroić na ćwiartki, usunąć głąb, poszatkować. Wrzucić do dużego garnka i zalać wodą. Zagotować, odcedzić. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Seler naciowy pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.


Koper włoski pokroić w cienkie paski, cebule i czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone warzywa. Smażyć ok. 3 min., po czym przełożyć do garnka z kapustą. Pomidory naciąć na czubku, sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć twardą część przy szypułce. Dodać do warzyw.


Doprawić liśćmi laurowymi, ziołami prowansalskimi i zielem angielskim. Zalać 3 litrami wody i gotować ok. 30 min. na wolnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Zupę schłodzić i włożyć do lodówki.


Odgrzewać tylko tyle, ile zamierzamy zjeść. Pierwszego dnia smakuje wyśmienicie. By ją urozmaicić, kolejne porcje doprawić wedle osobistych upodobań, np. sosem sojowym, świeżą bazylią lub kolendrą. Następną można zaostrzyć chili i imbirem. Zupę można też serwować na zimno jako krem warzywny.

(avicenna)
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Zosia
Zosia 25.04.2019, 15:31
Mija czwarty miesiąc odkąd rozpoczęłam redukcję zbędnych kilogramów (cel noworoczny). W zasadzie jestem zadowolona, udało się już zgubić blisko 10 kilogramów. Nie jest to jednak jakieś powalające tempo, tym bardziej, że przede mną drugie tyle.

Chciałam wesprzeć swoją dietę jakąś suplementacją. Zastanawiam się nad zastosowaniem piperyny - czy ktoś o niej słyszał. Mam na myśli taki produkt w tabletkach: https://zdrowitek.pl/piperinox…

Myślicie, że warto?

Pozostałe